wtorek, 27 listopada 2012

Ciasto MegaCzekoladowe

Podchodziłam do tego przepisu z wielkim zaciekawieniem ale i dystansem...Dlaczego? A dlatego, że ciasto w dużej mierze składa się z buraczków. Zwykłych, czerwonych, ugotowanych buraczków. Ale po kolei.

Składniki:
  • 85 g gorzkiej min 70% czekolady
  • 3 jajka
  • 300 g cukru
  • 240 ml oleju kujawskiego
  • 300 g (ok 5 małych) gotowanych buraków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g kakao
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Ciasto robi się z użyciem łyżki. Nie trzeba miksera!!
Jajka mieszamy dokładnie z cukrem i olejem. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy buraczki (wcześniej ugotowane i zblendowane na papkę). W następnej kolejności dodajemy przesiane suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sól. Wszystko mieszamy łyżką na jednolitą masę i przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy keksówki !!




Ciasto jest bardzo bardzo czekoladowe, smaczne i wilgotne! Moim zdaniem bije na głowę wszystkie ciasta typu "murzynek". Zatem mimo, że połączenie wydaje się być ryzykowne, to naprawdę lepszego sobie nie mogę wyobrazić!

Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ


3 komentarze:

  1. to dokładnie tak jak z ciastem marchewkowym:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta czekoladowe, ale z buraczkami... o takim nie słyszałam, muszę wypróbować, tymczasem zapraszam na mojego bloga http://poradnikmagdy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. dobra..zrobiłam i bardzooo polecam!!!

    OdpowiedzUsuń